marți, 29 decembrie 2009

Guppy


Descrierea


Guppy sunt una dintre cele mai populare specii de pesti de apa dulce din intreaga lume. Sunt pesti alerti, vioi, mereu in cautarea hranei, pendulandu-se de la un cap la altul al acvariului. Guppy nu sunt agresivi, ci din contra sunt foarte prietenosi.

Masculul este intotdeauna mai viu colorat (similar curcubeului), in timp ce femela are un colorit mai sters, gri lipsit de luciu. Exista diferite varietati de guppy care se disting prin diversitatea culorilor si a modelelor coloritului, precum si prin aspectul innotatoarei codale (in forma de evantai, de ac, de spada, de val, de steag, de lopata sau rotunda). Masculul de guppy ajunge la o lungime de 3-3,5 cm, in timp ce femela, mult mai mare, poate atinge o lungime de 5-6 cm.

Acvariu si conditiile de viata 


Acvariul in care sunt crescuti guppy trebuie sa fie spatios, bogat in plante, dupa care pestii sa se poata ascunde sau pe care femelele sa depuna puii, dar sa ofere suficient spatiu pentru inot. Nu este indicat ca in acvariul in care introduceti guppy sa puneti melci cu orificiu adanc si ingust, intrucat ei pot avea tentatia de a se ascunde in acestia ramand blocati. Guppy au tendinta de a inota in treimea superioara si mijlocie a acvariului.

Daca ati ales sa va populati acvariul cu guppy, trebuie sa stiti ca acestia o duc cel mai bine in grupuri de minim 3 exemplare. Intrucat masculii vor alerga intotdeauna femelele epuizandu-le, este cel mai bine ca grupul de guppy creat sa fie format din mai multe femele, astfel incat masculii sa nu epuizeze singura femela.

Capacitatea acvariului: circa 50 litri Temperatura apei: 20-280C pH-ul apei: 6-8 Duritatea apei: 9-19 dGH. Guppy prefera apa dura, dar pot supravietui si in cea neutra sau in cea dedurizata.

Substratul acvariului este reprezentat din nisip spalat si eventual sterilizat inainte, in care se pot implanta fire de Myriophyllum sau Fontinalis. Apa din acvariu nu trebuie sa fie neaparat filtrata, dar trebuie schimbata din cand in cand, nu prea des. De asemenea, acvariu va fi dotat cu un termostat cu termometru pentru a monitoriza temperatura apei si a o mentine in anumite limite constante.

Hranirea 


Guppy pot fi hraniti atat cu hrana vie, cat si cu cea uscata, fiind omnivori si hranindu-se cu o varietate de alimente (fulgi, laptuci, spanac, pureci de balta – dafnii cyclopi). Purecii de balta pot fi oferiti guppy-lor de preferat vii, deoarece cei sub forma uscata produc tulburarea apei si creaza guppy-lor un disconfort. Guppy sunt innebuniti si dupa viermii tubifex vii sau deshidratati. Pentru a va usura activitatea in ceea ce priveste intretinerea guppy-lor, va sfatuim sa va hraniti pestisorii cu fulgii special formulati pentru guppy pe care ii gasiti cu usurinta in magazinele specializate si in pet-shopuri.

Cantitatea de hrana pe care le-o administrati guppy-lor trebuie sa fie consumata de acestia in decursul a cateva minute. Guppy au stomace de capacitate mica si pot consuma doar cantitati mici de hrana la un tain. Hraniti-i cu cantitati mici, de circa 2-3 ori pe zi. Hranirea in exces antreneaza indoparea pestilor, cu consecinte grave asupra sanatatii lor, risipirea hranei si denaturarea calitatii apei din acvariu.
Reproducerea

Guppy ating maturitatea sexuala si sunt apti pentru a se imperechea in jurul varstei de 3 luni. Este o specie extrem de prolifica.

Guppy este o specie vivipara (nascand pui vii), care, dupa o gestatie de 4-5 saptamani, in conditii optime de intretinere, poate da nastere la 20-100 de alevini (in medie 30-60), cu crestere foarte rapida. In timpul gestatiei, femela este de preferat sa fie hranita cu hrana vie pentru a da nastere unei generatii viu colorate. La femela care urmeaza sa nasca se constata marirea in volum a abdomenului si aparitia unei pete negre in regiunea inotatoarelor ventrale. Este de preferat ca femela care este gestanta si se apropie de fatare sa fie mutata intr-un acvariu separat, intrucat adultii au tendinta de a manca puii nou-nascuti.

Dupa fatare, puii pot fi lasati singuri in acvariul respectiv, deoarece femela nu-si ingrijeste puii cum fac alte animalute. Dupa cateva zile puii pot fi introdusi in acvariu cu adulti, fiind capabili sa se hraneasca singuri si sa se apere. Femelele pot stoca sperma, astfel ca o imperechere poate conduce la aparitia a 4-8 randuri de alevini. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de supergestatie.

Temperatura apei in perioada de reproductie trebuie sa fie in jur de 24-250C.

Specii compatibile : Molly, Xifo, Zebre, Neoni, etc. Speciile mai mari de pesti cu care guppy ar putea sa coabiteze ii pot ataca si le mananca puii. Daca nu va doriti ca guppy dumneavoastra sa devina hrana altor pesti, atunci nu-i amestecati cu ciclidele. Pesti Beta pot ataca guppy datorita coloritului lor asemanator si aripioarelor lungi. Important de stiut este ca pestii care vor coabita in acelasi acvariu trebuie sa tolereze aceleasi conditii de crestere.

Speranta medie de viata a Guppy-lor este de circa 2 ani, dar pot exista si exemplare mai longevive care pot trai pana la 3 ani si chiar mai mult.

Molly


Varietati

Exista mai multe variatii de la Mollienisia sphenops, cum ar fi Moli auriu, Moli cu coada lira sau Moli balon, ultimul avand o coloana vertebrala deformata si o speranta de viata destul de scurta. Moli negru este un hibrid foarte popular datorita impresionantei aripi dorsale. Insa acest peste are nevoie de mai multa atentie iar masculii de Moli negru tind sa fie destul de agresivi. Specia de baza, cea care traieste in rauri sau in largul coastei Americii Latine, este rareori tinuta in acvarii pentru ca acesti pesti au un colorit sarac. Daca insa le este oferita multa lumina, apa la temperaturi ridicate si legume proaspete si "Moli-ul original" poate deveni un peste incantator prin comportamentul lui plin de viata. 


Aspect

Masculul de Mollienisia sphenops are corpul suplu, in timp ce femela are corpul mai puternic si mai indesat. Coada pestelui este convexa si iar aripa dorsala are 8-11 radii. Ca lungime, masculii pot ajunge la 8 cm iar femelele, pana la 12cm. Spatele este, de obicei, maro-oliv, cu flancurile argintii. Pe lateral pot fi vizibile dungi verticale de culoare neagra cat si, de la 4 la 6 randuri longitudinale de mici puncte portocalii sau maro. Dorsala are un tiv galben si este patata cu negru. Coada este galbena-portocalie cu un tiv negru iar baza este de culoare albastra.

Caracteristici

Temperatura optima a apei din acvariu, pentru acesti pesti, este de 24-28 grade Celsius. Pentru o buna dezvoltare a pestelui, este nevoie de un acvariu de minim 80 de litri. Moli poate fi tinut in acvariu alaturi de alte specii de pesti care au aceleasi cerinte pentru parametri apei. Majoritatea expertilor recomanda adaugarea unei linguri de sare, in acvariu, la fiecare 10 litri de apa, pentru a simula apele salcii in care, uneori, pestele Moli traieste. Fara aceasta cantitate de sare, pestele poate avea de suferit. Moli se poate imbolnavi de "tremuraturi", afectiune identificabila prin faptul ca pestele tremura in jurul axei verticale ce trece prin mijlocul corpului sau. Pestii Moli pot trai intre 3 si 5 ani. Mollienisia sphenops este omnivor, deci, mananca si hrana de natura animala. Moli prefera hrana vie dar poate manca si hrana uscata sau congelata.


Reproducere

Mollienisia sphenops este o specie de peste vivipara, cu o gestatie de 4-6 saptamani. Dupa aceasta perioada se nasc 20-100 de pui vii, numiti alevini, care ajung foarte repede la maturitatea reproductiva - dupa doar 3 luni. Masculul are aripioara anala transformata intr-un organ sexual, denumit gonopodiu.

Xipho


In natura traieste in ape mai mult lent curgatoare, cu o duritate medie de 10-15° dGH. Aceste rauri trec peste soluri care pot fi mai mult sau mai putin acide si se varsa in mare, unde sunt categoric mai alcaline. Deci pestii au preferinte pentru apa neutra, usor alcalina. Prefera un bazin cu multe plante si cu o apa obisnuita (de la robinet) bine oxigenata si filtrata. Fiind un peste cu un metabolism ridicat prefera bazine mai mari (50-80 l). Sunt pesti activi si relativ pasnici, putand trai in acvarii comune, dar mananca puii mai mici de 1 cm. Masculii sunt agresivi, in acvariu realizandu-se o ierarhie a masculilor, cel mai mare si mai puternic devenind masculul dominant, care are primul acces la hrana si imperechere. Mananca atat hrana vie cat si uscata. Cu cat hrana are in compozitie material vegetal cu un continut sporit de carotenoizi, cu atat culoarea rosie este mai intensa.

Scalarii


Decorare

Timizi, scalarii au nevoie de siguranta pe care o inspira ascunzisurile din decor. Acesta poate fi creat cu lemne care au stat mult timp in apa. Plantele trebuiesc puse in lateral si in spatele acvariului astfel incat sa lase un loc amplu de inot. La suprafata apei trebuie sa existe un strat de plante plutitoare ce vor filtra lumina si vor crea un ambient placut.

Hrana 


Scalarii nu sunt pretentiosi in privinta hranei. Ei accepta o gama larga de mancare, de la cea tip fulgi la cea deshidratata. Ca supliment pot fi hraniti cu Tubifex, creveti, Daphnia. Desi carnea este hrana de baza a scalarilor ei trebuie sa primeasca si hrana vegetala cum ar fi salata oparita, mazare fiarta, etc.

Reproducere 

Reproducerea scalarilor are loc relativ usor in acvarii normale. Deoarece nu pot fi deosebite clar sexele cel mai bine este sa fie procurat un grup de 3 - 6 indivizi care sa formeze singuri perechi. Nu trebuie sa fie gazduita mai mult de o pereche intr-un acvariu inalt, de 60 - 100 litri. Ouale vor fi depuse pe frunze verticale sau pe obiecte de decor si ambii parinti vor avea grija de pui.

Neonul

Raspandire
Pestele neon rosu traieste in cadrul natural acvatic din Venezuela, Brazilia si pana in Columbia de Vest, iar pestele neon doar in Peru de Est.

Marimea
Pestele neon atinge dimensiunea de 4 cm, iar cel rosu 5 cm.

Hrana
Toate sortimentele de hrana care se gasesc in comert sunt potrivite pentru aceste doua specii de pesti.

Acvariu
Atat pestele neon cat si pestele neon rosu au nevoie de companie in acvariu, singuratatea fiind nepotrivita pentru ei. Prima specie se poate adapta foarte usor conditiilor din acvariu, in schimb cea de-a doua are nevoie de apa aspra si de o lumina cat mai slaba, cat mai obscura. Ambele specii au nevoie de spatiu de miscare si de foarte multe zone “impanzite” de plante.

Temperatura
Temperatura spatiului ar trebui sa se incadreze intre 22° si 25°C. Pestele neon se poate adapta si la valori mai scazute.

Reproducerea
Iluminarea colorata, dar obscura a acvariului si apa mai oxigenata in partea de sus este o motivare a pestilor pentru reproducere. Acesti pesti sunt mancatori de icre. Micii pestisori si totodata noii membri ai familiei ies dupa 24 de ore.

duminică, 27 decembrie 2009

Primul post

Voi scrie aici cateva detalii despre acvariul meu:


Nano acvariu-30 l


Echipamente: Filtru Resun(aerare inclusa), Incalzitor, "Bomba de CO2", Termometru


Substrat: JBL Florapol + 1 strat de pietris cu granulatie 3-4 mm+1 strat cu pietris de granulatie 1-2 mm


Lumina: O lampa (deocamdata) cu 2 puteri 30W-20W


Filtrare: PlantaMin, JBL Ferropol


Decor: Buturuga de mopan + 2 pietre necalcaroase


Plante: Echinodorusi, Nucus, Cabomba Caroliana, Valisneria, Valisneria Giganteea, Lilaeopsis


Fauna: -Nevertebrate: Pomaceea

           -Pesti: 1 xipho, 2 molly, 1 ancistrus, 1 guppy, 4 cory


Hrana: Spirulina fulgi/tablete, TetraMin, JBL Novo Pleco


Alte echipamente: 2 miniciocuri, aspirator de substrat, perie pentru geamuri, galetusa 1 l, galeata 10 l


E adevarat ca sunt multe lucruri, dar cu timpul am reusit sa fac fata :).Nu m-am gandit niciodata la o suma totala, la tot ce am, sincer nici nu as vrea, dar sunt de parere ca Pasiunea le invinge pe toate ;) .